Kosttillskott Protein, Kreatin och ZMA

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Gymgrossisten.com

Kosttillskott

Ja vilka kosttillskott behöver man inta och behöver man verkligen inta någonting. Jag talar nu för mig själv, jag äter kanske inte riktigt efter kostcirkeln och slarvar lite med maten behöver lite extra kosttillskott helt klart.

Tränar man hårt hemma eller på gym så lär dom flesta behöva lite extra, allrahelst vi som har kommit lite högre upp i åldern än 25.

Testosteronet som behövs för muskeluppbyggnad börjar sjunka vid 40 års ålder, en del säger vid 30 redan behöver en extra boost av lagliga medel så då får man ta till lite kosttillskott.

Dom kosttillkottsfabrikat jag har valt är inte hugget i sten, jag kan emellanåt välja andra men just dom här är mina favoriter och andra har sina favoriter.

Här är mina favoriter:

Protein

Protein är ett viktigt att få i sig när man tränar, om man som jag kanske inte helt lever upp till nyttigt ätande så förlitar jag mig på proteinpulver i form av Vassleprotein så att jag får i mig tillräckligt med protein.

Vassleprotein är en blandning av proteiner isolerad från vassle, det flytande materialet som skapas som en biprodukt från ostproduktionen. Vassleprotein marknadsförs vanligtvis som ett kosttillskott. För muskeltillväxt har vassleprotein visat sig vara något bättre jämfört med andra proteintyper, till exempel kasein eller soja.

Hård träning, oavsett idrott, kräver ett medvetet och högt näringsintag. Om näringsintaget är för lågt börjar kroppen bryta ned muskelmassa istället för att bygga upp och återhämta. Framförallt protein är viktigt att hålla högt, eftersom protein är uppbyggt av aminosyror som svarar för den viktiga uppgiften att bygga upp musklerna och stödja muskelåterhämtningen.

Jag har valt Star Nutritions Whey-80. Produkten består av 100% ultrafiltrerat och instantiserat vassleproteinkoncentrat. Whey-80® innehåller protein. Protein bidrar till att öka muskelmassan, till att bibehålla muskelmassan och till att bibehålla normal benstomme.

Kreatin

Kreatin är ett ämne som hjälper till att omvandla lagrad energi till rörelseenergi. Det förekommer naturligt i muskler och förekommer i livsmedel från djurriket, så som kött och fisk. Kreatin är en säker och beprövad prestationshöjare som använts på gymmen i många år. 

När kreatin intas som ett kosttillskott i samband med styrketräning har det i studier visat sig öka både muskeltillväxten och styrkeutvecklingen hos försökspersonerna jämfört med de som fått placebo. Som kosttillskott säljs det främst i den kemiska formen kreatinmonohydrat – ett vitt, kristallint pulver med måttlig vattenlöslighet. Ämnet omvandlas i kroppen till den aktiva formen kreatinfosfat och utövar sin effekt främst i musklerna, genom att donera fosfatgruppen till ADP-molekylen, så att nytt ATP kan bildas. ATP är den universella energidonatorn, som används för att driva annars omöjliga reaktioner i alla kända nu levande organismer.

Effekterna av kreatintillskott är främst ökad explosivitet i musklerna, vilket ger fördelar vid styrkelyft, sprinterlöpning, hopp- och kastgrenar. En viss vätskeansamling inuti musklerna kan också märkas, vilket ger extra ”pump” i muskeln – något som kroppsbyggare uppskattar.

Eftersom kreatin inte förändrar det hormonella systemet eller andra fysiologiska system (t.ex. blodet) är det inte dopingklassat. Kreatin är det mest effektiva tillskottet för att öka muskelmassa och styrka.

Jag har valt Star Nutritions Creatine Monohydrate som består till 100% av högkvalitativt mikroniserat kreatin.

ZMA

ZMA är ett kosttillskott med zink, magnesium och vitamin B6. Tillskottet är anpassat för kroppsbyggare som vill optimera sina förutsättningar för muskeluppbyggnad och uthållighetsträning.

Det utvecklades av Victor Conte (grundare av BALCO Laboratories i Burlingame, Kalifornien).

Hos mannen är testosteron nödvändigt för att underhålla det som har byggts upp under puberteten, det vill säga bland annat muskulatur och kroppsbehåring. Fortsatt påverkan av testosteron är också nödvändigt för flera hjärnfunktioner som sexuell lust och intresse, stämningsläge och psykisk energi.

ZMA intar man 30 – 60 minuter innan man lägger sig för att sova. En sidoeffekt kan vara att man får många märkliga drömmar och mardrömmar, allrahelst när man har börjat med ZMA, för mig försvann det efter en tids användning i alla fall men märkte av det i början.

Vad gör då ZMA, jo det ökar testosteronnivåerna, det är välkänt att könshormonet testosteron är en av de viktigaste faktorerna när det kommer till att bygga muskler, ju mer testosteron man har i kroppen, desto mer muskelmassa kommer man kunna bygga, det förstärker immunförsvaret och återhämtningen påskyndas och förutsättning för god återhämtning är dels ett tillräckligt näringsintag och tillräcklig sömn. Regelbunden ZMA intag förbättrar den upplevda sömnkvaliteten. Man somnar lättare, sover djupare och vaknar mer utvilad. Under denna kvalitativa djupsömn får musklerna och hjärnan den välbehövliga återhämtning de behöver för att kunna prestera maximalt under nästkommande dag.

Testosteronnivåerna hos män sjunker från 40 års ålder med i genomsnitt 0,4 procent per år. Minskningen av testosteronnivåerna varierar mellan män och påverkas mer av andra sjukdomar och övervikt än av ökad ålder.

Jag har här valt SmartSupps ZMA tabs som är en produkt som innehåller de viktiga mineralerna Zink och Magnesium i lättupptaglig form. Berikad med Vitamin B6 för bästa möjliga upptag!