Rygg, mage och 112 kg i marklyft

Torsdagens träning blev rygg och mage. Jag testade även att lägga på 112 kg i marklyft och klarade det galant! Det går framåt, några kg till klarar jag så testar det framöver för att se var mitt max ligger.

Övningarna blev Marklyft, Enarmsrodd med hantel, Crunches och Crunches med sidvridning den här gången.

Rygg

Övningarna för ryggen blev Marklyft och Enarmsrodd med hantel. jag bytte ut T-rodd mot övningen Enarmsrodd med hantel istället. I marklyft klarade jag 10 x 10 x 8 reps per set vilket var 2 reps mer i sista set jämfört med förra gången. Och så testade jag även att lägga på 112 kg på stången och det klarade jag galant!

Det går framåt, jag brukar inte köra maxvikter för att minimera riskerna för skador, men ibland vill man se hur mycket man klarar.

Marklyft är en basövning inom styrketräning. Övningen utförs genom att en skivstång lyfts från golvet (”marken”), lyftet fullföljs tills kroppen är helt upprätt och armarna hålls hela tiden raka, ned mot golvet.

Marklyft aktiverar framför allt tre av kroppens största muskelgrupper, lår-, stuss- och korsryggsmusklerna, men även många mindre muskler.

Enligt vetenskapliga studier kan regelbunden marklyftsträning lindra smärta för människor med mekanisk ländryggssmärta, det vill säga en smärta som kan provoceras eller avlastas genom särskilda aktiviteter, rörelser eller via hållningen.

Marklyftet är en av de tre grenarna i styrkelyft. Stången ska lyftas från marken till en position där lyftaren ”låst ut” knän, höft och rygg vilket innebär att de är helt raka. 

Jag bytte ut övningen T-rodd mot Enarmsrodd med hantel den här gången och klarade 10 x 10 x 10 på en vikt som var 2.5 kg tyngre än sist jag körde den, får lägga på mer vikt igen nästa gång.

Här är en bra video på hur man utför marklyft på ett bra sätt.

Mage

Magövningarna blev som vanligt Crunches och Crunches med sidvridning. Övningen crunches kör jag med vikt på magen 12 reps per set. Första set 10 kg, andra set 15 kg och sista set 20 kg på bröstkorgen.

Crunches med sidvridning kör jag utan vikt och gör 12 reps per set.

Nedan ser du torsdagens träningsprogram.

No Excuses!
Jari

DatumMuskelÖvningViktSet 1Set 2Set 3
2021 04 29RyggMarklyft1, 2, 3 kg10108
torsdag Enarmsrodd med hantel1, 2, 3 kg101010
19.49 – 20.29      
38 minMageCrunches1, 2, 3 kg121212
  Crunches med sidvridning0 kg121212
trana hemma gymma